Mejdi Schalck

NárodnostFrancie (FR)
Přezdívka—-
Datum narození07.05.2004 (20 let)
Výška173cm
Ape index—-
StylBouldering
Největší soutěžní úspěch2. Světový šampionát ´23
Nejtěžší boulderOff the Wagon, 8B+ (V14)
Nejtěžší cestaShortcut, 9a

Mejdi Schalck je jedna z nových ikon francouzského závodního lezení a jedna z mladých nadějí na titul Mistra Světa. Mejdi vystřelil do povědomí lezeckého světa v první sezóně po Covidu, v roce 2020. Od té doby se pravidelně objevuje na mistrovstvích světa, šampionátech a jiných akcích.

Kariéra

Mejdi začal svou kariéru v roce 2019 na mistrovství Evropy mladistvých, kde si v obtížnosti urval bronz. Jako ostatní lezci si musel vzít „pandemickou pauzu“ a vrátit se až v roce 2021. Ihned se zaryl všem do paměti a začal se pravidelně umísťovat na prvních deseti místech mezi dospělými. Korunní klenot jeho kariéry je stříbro na Světovém šampionátu v Rusku z roku 2021 a druhé z Bernu 2023. Mejdi patří mezi nadějnou mladou generaci lezců („comp kids“), kterým patří budoucnost IFSC.

Skalní lezení

Mejdimu není cizí ani venkovní lezení. Tento Pařížan to má velice blízko na hlavní evropská boulderingová místa – zejména Fontainebleau a sektory ve Švýcarsku. Právě odsud má také své nejtěžší přelezy. Hlavní prozatímní úspěch, který Mejdi Schalck drží, je přelez legendárního problému Off the Wagon (8B+). Celkem má dva přelezy cest 8B+, těsně pod 10 8B a nespočet boulderů pod tím.

Cizí mu ale není ani lano. Schalck je jeden (z mála) moderních závodních lezců, kteří tráví na skalách hodně času (spolu s např. Brooke Raboutou). Na laně drží cesty až k mytické bariéře 9a, které má 2. Mimo to drží onsight až na 8b a flash cesty 8b+.

Mimo lezení

Mejdi Schalck je profesionální lezec který, narozdíl od svých protejšků z USA, ke své kariéře nestuduje. Věnuje se plně svému sportu, mezinárodní scéně a skalnímu boulderingu.

Na závěr

Mejdi je jeden z předních členů mladé generace lezců. Dá se očekávat, že bude na mezinárodní scéně pouze dále postupovat a prát se o vrchní příčky na MS i šampionátech. Dá se čekat že se v budoucnu pokusí o těžší skalní bouldery a zlato na dalších Hrách.

RokSoutěžPost
´21, ´23Světový šampionát (B)2.
2021Evropský šampionát (Komb.)3.
´19 (B), ´23 (L)FR. šampionát1.
Hlavní soutěžní úspěchy Mejdi Schalck
Mejdi Schalck; Off the Wagon 8B+
CestaObtížnostVýlez
Off the Wagon8B+Top
Méchanique élémentaire8B+Top
Ganymede Takeover8A+FL
Shortcut9aRP
Sandinista8b+FL
La voia lactér8bOS
Zabihullah Shahzaad; Mejdi Schalck WCH ´23

Autor