Jenya Kazbekova

NárodnostUkrajina
Přezdívka
Datum narození15.10.1996 (27 let)
Výška164 cm
Ape index+4 cm
StylBouldering
Největší soutěžní úspěch8x Mistryně Ukrajiny (B,L)
Nejtěžší cestaGullich, 8c+ (XI/-)
Nejtěžší boulderPartage, 8A (V12)

Jenya Kazbekova je jednou z nových (ale vlastně ne) tváří závodního lezení. Byť nepatří k nové generaci „comp kids“ a ani k legendám venkovního lezení, je teď tváří olympijského boje. Jenya je ukrajinská lezkyně, která vede domácí scénu ve sportovním lezení. Spolu s tím je čerstvá olympionička a aktivistka bojující nejen za stát, ale také jako 3. generace profesionálních lezců.

Kariéra

Tato ukrajinská reprezentantka je třetí profesionální lezkyně ze své rodiny. Není tedy divu že na domácí půdě začala se závody opravdu velice brzy! Její první výhra přišla na evropském šampionátu mladistvých 2010, kdy urvala zlato v obtížnosti. Pak získala ještě jedno zlato z mistrovství světa jako mladistvá, poté ale zlatá žíla vyschla. Jenya Kazbekova se pravidelně umísťuje mezi 5. až 20. místem na světovém šampionátu. Výjimkou je mistrovství Ukrajiny, které dominuje každý rok, kdy se v soutěži objeví.

Skalní lezení

Jenya je schopná skalní lezkyně, a to jak na laně tak na boulderu. Jako dítě lezla na skalách na Krymu, hlavní lezecké oblasti Ukrajiny, kde má své nejtěžší sportovní přelezy, tedy dvě 8c+. Na boulderu obstojí také velice dobře. Ve Fontu má svůj nejtěžší přelez, kterým je Partage, 8A+. Od roku 2022 leze nejvíce po západní Evropě a USA, v Siruaně, Fontainebleu a kolem Salt Lake City.

Mimo lezení

Stejně jako mnoho jiných je i Jenya Kazbekova profesionální lezkyně. Narozdíl od ostatních lezců z jiných států, jí byl život otočen naruby Ruskou invazí na Ukrajinu. V roce 2022 se z Jenyi stal uprchlík a život jí byl obrácen naruby. Od té doby se podílí na mnoha akcích pro Ukrajinu a aktivitách spojených s bojem proti Rusku, byť ve svém specifickém stylu (viz climbing gold, War games).

Na závěr

Kazbekova není elita soutěží jako Janja nebo mladý zázrak jako Ai Mori. Nejvíce má podobného s Brooke Raboutou. Potomek mistrů světa a reprezentantka za svůj stát. Narozdíl od ostatních má ale cestu pod olympijské kruhy spojenou s válkou a uprchlictvím. Jenya se bude na Hrách bít za sebe, i za celou svobodnou Ukrajinu!

Mountaineering and Climbing Federation of Ukraine, YT
RokSoutěžPost
2010ME Mladistvých (L)1.
2012-2024Mistrovství UKR (L,B)1.
Soutěžní úspěchy Janya Kazbekova
Climbing with World Cup climber, YouTube
CestaObtížnostVýlez
Gullich8c+RP
Mountain Rock Trip8c+RP
Super Priapos8a+OS
Partage8ATop

Autor