Nejlepší lezecké boty pro rok 2024

Podrobný přehled nejlepších lezeček pro letošní rok, od boulderingu, vícedélkového po sportovní lezení.

Milujeme lezecké boty, rádi se o nich bavíme a řešíme jejich rozdíly. Dobrou zprávou pro moderního lezce je fakt, že na výběr je mnohem více modelů a kvalitních provedení než kdykoli předtím. Ať už hledáte agresivně stočenou botu na řešení boulderových problémů, přesný model na dlouhé vápencové plotnové sportovní cesty (jako jsou pražské Hlubočepy) nebo pohodlnou botu na české písky, něco se najde. Proto jsme připravili to nejlepší z našeho roku 2024. A pokud se sportem teprve začínáte, podívejte se na náš návod, jak si jako začínající lezec vybrat perfektní boty.

V listu najdete pouze boty, které máme skutečně ozkoušené a někdo z nás je v minulém roce používal či stále používá.

Tabulka našich bot

Naši výherci:

  • Nejvíc multifunkční lezecká bota: Scarpa Instinct VS
  • Nejlepší poměr cena/výkon: OCUN Pearl
  • Nejlepší bota na Sportovní lezení: La Sportiva Miura VS
  • Nejlepší bota na Bouldering: OCUN Bullit
  • Nejlepší bota na Spárové lezení: Scarpa Force V

S tier

O první místo se dělí Scarpa Instinct VS, La Sportiva Miura VS a OCUN Bullit. Každá z těchto lezeček je perfektní v jiném aspektu, a proto je téměř nemožné určit která z nich je ta skutečně nejlepší (Já i Honza bychom samozřejmě řekli že právě ta naše).

Scarpa Instinct VS

Ideální pro: Sportovní lezení, bouldering, lezení v hale

Svršek: Mikrovlákno

Podrážka: Vibram XS Edge (3,5mm)

+ Multifunkční bota, která se dá použít téměř na cokoliv. Skvělá podpora nohy, tvrdší.

– Na písky a některé bouldery by se hodila měkčí bota

Instinct VS je relativně starší bota od společnosti Scarpa, která si rychle získala oblibu. Prosadila se jako univerzální volba pro sportovní lezení a bouldering, ale je také častou volbou pro lezení v hale a na závodech (legenda lezení, Alex Puccio uvádí Scarpa Instinct VS jako svou oblíbenou botu). Pevná špička a pata s vhodně tvarovanou gumou jsou výborné na strmé skále a středně tuhá dvoudílná podrážka nabízí větší sílu při plotovém lezení. Narozdíl od většiny boulderových bot o tuto funkci Scarpy nepřichází.

Bota Scarpa je vyrobena ze syntetického mikrosemiše, takže se roztahuje méně než kožená bota, ale díky elastickému nápletu na nártu se dobře přizpůsobí. Tuhý pocit a mírné klesání ji odlišují od většiny bot vyrobených pro výkonnostní sportovní lezení a bouldering, ale tenčí 3,5mm podrážka přidává citlivost a pružnost (všimněte si, že guma XS Edge u pánské verze je u dámského modelu nahrazena gumou XS Grip 2 pro ještě měkčí a přilnavější botu). Scarpa nabízí stejný design také v měkčí verzi s 2mm podrážkou (VSR), která je ideální pro lehčí lezce nebo ty, kteří dávají přednost většímu citu v chodidlech.

La Sportvia Miura VS

Ideální pro: Sportovní lezení, více délkové lezení, bouldering

Svršek: Kůže

Podrážka: Vibram Grip2 (4mm)

+     Pevná bota vhodná na sportovní lezení. Zapínání na suchý zip. Odolnost.

– Na boulder by byla vhodnější některá měkčí bota.

Je těžké nebýt ohromen starším modelem značky La Sportiva, modelem Miura. O kvalitě řemeslného zpracování značky La Sportiva skutečně vypovídá, že tato bota byla na špičce před deseti lety a je jí dodnes. Miura se na hranách pohybuje na pětníku, stoupá do strmého terénu stejně dobře jako do vertikálního, špičkuje v malých kapsách stejně dobře jako kterákoli jiná bota v oboru. Není mnoho bot, které by zvládly 9c sportovní lezení.

Model Miura na suchý zip se v posledních letech stal mnohem častějším než šněrovací, a to z dobrého důvodu. Miura VS je tužší, agresivnější bota a na rozdíl od šněrovačky a zároveň je konstruována s mezipodešví P3. Zatímco z modelu Miura Lace se během chvíle může stát plandavá pohodlná bota, model VS si svůj agresivní tvar drží po celá léta. Přesto díky koženému svršku očekávejte, že se Miura časem trochu roztáhne (pokud vám to dělá starosti, podívejte se na částečně syntetické Otaki níže). Dále se mnoho lezců shoduje na tom, že palec je v botě velice stísněný.

OCUN Bullit

Ideální pro: Bouldering, lezení v hale

Svršek: Mikrovlákno

Podrážka: CAT rubber 1.5 (4mm)

+ Pohodlná bota výborná na malé stupy, špičkování a patování

– Není ideální na skály

Bullit jsou jedny z high-end lezeček české firmy Ocún. Zpracování boty je téměř dokonalé. Vhodné pro všechny typy nohy – úzké i široké – a všechny typy prstů, Bullit opravdu sedne snad všem. Měkká špička a dobré hrany na asymetrické botě lezci umožňují velký cit v prstech a manipulaci i na těch nejmenších slabových stupech (ozkoušeno Hlubočepy).

Ocún Bullit jsou, stejně jako například Miuras, boty na suchý zip. To pouze dodává pohodlí a praktičnosti boty na boulderingu. Její rychlé nasazování a sundavání, cit, hrany a velká pogumovaná špička i pata jsou boulderingovým chirurgickým nástrojem. Nedoporučujeme ale brát Bullit příliš často na skalní sportovní lezení. Byť je bota více než schopná se poprat s vnitřní stěnou a venkovním boulderingem, není stavěná na rozsáhlou kombinaci obou. Přesto jsou sektory (jako Pražské Hlubočepy), kde měkká boulderingový bota zazáří i v kombinaci s lanem.

A tier

Na tomto druhém místě se nacházejí boty, které jsou perfektní ve svých vlastních disciplínách, přesto jim na první místa něco chybí. Ať už jde o nízkou všestrannost či méně kvalitní materiály. O tuto pozici se nám dělí lezečky OCUN Prearl a Scarpa Vapor V.

OCUN Pearl

Ideální pro: Sportovní lezení, více délkové lezení

Svršek: Mikrovlákno

Podrážka: CAT rubber 1.5 (4mm)

+ Pohodlná bota výborná na malé stupy, špičkování a patování

– Nevhodná na skály

Ocún Pearl je jednou z nejoblíbenějších lezeckých bot na světě. Pearly, stejně jako spousta výkonnostních bot z dílny Ocún, i tento model září svou přilnavostí a schopností pracovat na maličkatých stupech. Šněrování zajišťuje tkanička se systémem rychlého utahování (dostává jménu), která děla z boty velice pevný a přesný nástroj. O pohodlí se pak stará polstrovaný jazyk a „twist“ styl boty, který sevře a zpevní chodidlo.

Tyto lezečky, I přes jejich úžasnost, nejsou stejně dobré, jako ostatní v S tier, a to z několika důvodů. Mechanika „twist“ dělá z boty exkluzivní model pouze pro lezce s úzkou nohou (široká nohy se do špičky nevejde). Druhé negativum je špička. Byť pata je pogumovaná a připravená na patování, špička není. Na rozdíl od bot jako Bullit nebo Instinct VS, Pearly nemají příliš ogumovanou špičku což limituje jejich potenciál. Poslední „vadou“ bot je samotná guma. Byť je úžasná na lezení venku, rychle se opotřebovává uvnitř, což po zhruba půl roce až roce vede k nutnosti resole (výměna podrážky). Když se však přes tuto pravděpodobnou nutnost přenesete (a dáte si na boty Vibram XS edge) budete mít, stejně jako Honzové u nás, úžasnou multifunkční botu jak na skály, tak na vnitřní stěny, která je pohodlná, pevná a je schopná se hýbat na hranách mince.

Scarpa Vapor V

Ideální pro: Sportovní lezení, lezení v hale, Bouldering

Svršek: Kůže/mikrovlákno

Podrážka: Vibram XS Edge (3,5mm)

+ Pevná bota, ideální pro precizní pohyby

– Guma na svršku špičky (toe-hook) by mohla být větší

Scarpa Vapor V je jednou z nejznámějších bot od tohoto italského výrobce. Po nedávném redesignu boty silně změnily svůj tvar a vzhled. Jejich pevnější konstrukce z nich dělá téměř ideální boty na sportovní lezení převážně na kolmých a plotnových stěnách s drobounkými chyty. Pevná špička s gumou Vibram XS Rubber zaručuje ideální přilnavost a překvapivě dobrou životnost. Resole byl na botách potřeba až po více jak jednom roce (pravidelná zátěž jednoho až dvou lezení týdně). Zároveň tato široká špička udržuje vysoký komfort.

A konečně, ačkoli Vapor V vyvažuje protichůdné priority lépe než většina ostatních lezeček, neumí příliš dobře přecházet mezi strmým lezením a boulderingem, ačkoli díky pěkné gumě na patě bota umožnuje základní patování. Pokud však hledáte botu, která zvládne většinu disciplín a zároveň je pohodlná, stojí za to mít model Vapor V ve svém hledáčku.

B tier

Do sekce B dáváme boty, u kterých si jsme jistí, že jsou velice dobré, přesto nás z nějakého důvodu zatím o ničem nepřesvědčily. Jejich výkon bývá velice často silně zaměřený, a proto raději preferujeme jiné modely. Tuto pozici obsadily boty OCUN Havoc, La Sportiva Otaki a OCUN Rebel QC

OCUN Havoc

Ideální pro: Lezení v hale, bouldering

Svršek: Mikrovlákno

Podrážka: CAT rubber 1.5 (4mm)

+ Výborná měkká bota na lezení v hale a kompetitivní lezení

-Nedostatečná podpora chodidla při plotnovém lezení

La Sportiva Otaki

Ideální pro: Sportovní lezení, technický bouldering

Svršek: Kůže/mikrovlákno

Podrážka: Vibram XS Edge (4mm)

+            Pevná konstrukce, ideální pro kolmé a plotnové lezení

-Tvar boty nemusí sedět všem (místo na obrovský palec)

-Není vhodná na písky a kompetitivní bouldering  

OCUN Rebel QC

Ideální pro: Lezení v hale, bouldering, sportovní lezení

Svršek: Mikrovlákno

Podrážka: CAT rubber 1.5 (4mm)

+ Komfortní boty

+ výborné boty pro začátečníky

– Volnější špička, zhoršené kolmé a plotnové lezení

C tier a D tier

Čtvrté a páté místo je zaplněné spíše botami které nedoporučujeme. Mají místo u začínajících lezců přesto i pro ně se dají najít vhodnější modely. Tier C obsadily La Sportiva Finale a Scarpa Force V. Tier D pak obsadili boty, kterým se raději vyhněte obloukem. OCUN Crest QC, Scarpa Velocity a La Sportiva Tarantula. Do poslední sekce bych také přiřadil boty z recenzovaného Decathlonu, Simond Rock+.

Co dál? jak pokračuje lov na nejlepší lezečky

A na jaké boty se chystáme dál? Zde najdete list bot, které plánujeme v budoucnu ozkoušet. Zatím po nich pouze pokukujeme ale rádi se vrhneme do zkoušení co nejdříve to půjde. Seznam pro nejlepší lezečky budeme nadále poupravovat a zajisté vás informujeme, pokud se nám podaří najít nové přeborníky.

Scarpa Boostic, Booster, Drago, Furia Air

La Sportiva Katana Lace, TC Pro

5.10 Anasazi Pro, Crawe

Saltic AVAX. Enigma Black

Autor