Lezecké styly: Stromolezení

Stromolezení je něco, do čeho se většina z nás hned tak nepustí. Proč? Protože jako lezci máme posedlost s bezpečností a jištěním (rozhodně není špatné), kterou na stromech v Čechách nenajdeme. Zároveň je to něco, co nás většinou nenapadne jako „lezení“. Stromolezení (zejména na sólo) je ale krásná aktivita, která nám má co dodat a rozhodně stojí za to ji nepodceňovat! Článek byl napsán ve spolupráci s Miroslavem Jindrou, který mě do světa stromolezení dostal.

O co jde?

Lezení na stromy může být jištěné i nejištěné. Z jištěných si představíme výlezy lidí jako je například Noah Kane. Na ty ale 99 % z nás nedosáhne. Nejištěné jsou pak normální „lezení“ na stromy, jako v dětství. Rozdíl mezi nimi neleží jen v bezpečnosti, ale také v legalitě a limitech, které jsme schopni překonat.

Celkově ale jde říct, že je stromolezení to samé co lezení, jen na jiném povrchu. Top je v koruně a lezeme (nejspíš) ve stylu free solo.

Jištěné

Varianta s jištěním je v Čechách (a potažmo Evropě) relativně zřídka viděna, pokud se nejedná o výškové práce. Při sportovním strolomezení – pokud se tomu tak dá říkat – se zajišťujeme na smycích kolem jednotlivých větví, popřípadě děr v kmeni. Protože ale máme v Evropě takové stromy, jaké máme, není to příliš častá varianta, jako se nabízí např. v pralesech.

Nejištěné

Klasické lezení na stromy. Je to sice trošku nebezpečnější, jelikož pád může opravdu bolet, ale zato verzatilnější. Člověku stačí jen pohodlné oblečení, dobré boty a troška odvahy. Musíme pamatovat na to, že lezeme defacto free solo, takže jakékoli lezení bude „pod limitem“ a dělané na jistotu.

Legalita a pravidla?

Lezení na stromy ve veřejném prostoru je z právního hlediska v pořádku. Samozřejmě nesmíme stromy ničit a musíme počítat s různými reakcemi kolemjdoucích (stejně jako je to s otázkou legality urban boulderingu). Nesmí se zeleň nijak ničit nebo upravovat.

Samozřejmě pokud se pouštíme do stromolezení v rámci parků, chráněných oblastí a rezervací, tak platí pravidla dané lokality, přes které nejede vlak.

Jak na stromolezení?

Jak už jsme psali, ke stromolezení se dá přistoupit jištěně nebo nejištěně. Budeme se tu bavit o nejištěném lezení, tedy vlastně sólování na stromech.

Prvním krokem je samozřejmě vybrat si ten správný strom. Ne každý je Leo Urban, který vyleze na vše. Pro nás smrtelníky, je potřeba strom se silnými větvemi a žádnými riskantními pohyby. Proč? Protože přeci jen sólujeme takže lezeme hluboko pod hranicí vlastních možností.

Postup při stromolezení je lehký. Jít nahoru (oblíbený lezecký kec). Vlastně stačí, když to řeknu blbě, vzít větev nad sebou, dobře si šlápnout, a jít nahoru. V čem je ale zakopaný pes? V morálu, kladení váhy a zkušenostech.

Morál stromový

Hodně tu pomáhá být zkušený skalní sportovkář nebo pískař. Nervy na skalách jsou totiž mnohem méně na uzdě, než na stromech. Přesto je ale potřeba zachovat chladnou hlavu, nepanikařit a lézt nahoru větev za větví. …a hlavně se nepokálet z výšky.

Kladení váhy

Kladení váhy je na stromech dost zásadní. Skákat na konci větve totiž nebude nejlepší nápad. Váhu se snažím dávat na větve co nejblíž ke kmeni, kde jsou větve nejsilnější. Pokud si nejsem jistý pevností konkrétní větve, najdu si stabilní pozici na jiných větvích (většinou to jde) a zkusím danou větví pořádně zacloumat a tím její pevnost otestovat. Přesto však postupuji obezřetně a snažím se na danou větev pokud možno nespoléhat.

Nabrané zkušenosti

Se zkušenostmi jde vše lépe. Jako na skalách a na bouldrech, čím víc lezu, tím lépe to jde. U stromů zkušenosti vedou ke schopnostem jako tipování dobrých stromů na lezení nebo víra ve své vlastní schopnosti.

Patří tam ale i zlepšený výběr oblečení, čepice, brýle, co sebou atd. Staré nebo levné oblečení, kterému opravdu nebudou vadit oděrky, kůra a potenciální smůla. Brýle nebo čepice kryjí oči před malými kousky kůry. Rukavice můžou často pomoci těm, kteří opravdu nesnáší smůlu nebo se bojí třísek. Zkrátka jako u všeho, zkušenosti chtějí čas.

Tipy na místa

Asi si, jako já když jsem byl prvně, říkáte, kde jen lézt na stromy. Kde jsou nějaké dobré kusy a jestli existuje nějaký průvodce, jako je tomu na skalách. Tak s průvodcem vám bohužel musím říct, že ne. Ten není (ale dumá se nad jeho tvorbou). Můžeme vám ale doporučit následující místa v Praze, kde najdete dobré kusy na lezení, které jsou lehké a zároveň bezpečné!

  1. Nad Hostivařskou nádrží
  2. Havlíčkovy sady (spodní část)
  3. Vyšehrad (nižší, ale dobré)
  4. Dívčí Hrady, nad hřbitovem Hlubočepy, kousek od sektoru Žvahov.
  5. Park Grébovka