Změna pravidel na SmíchOFF

Ahoj Všem,

rád bych tu zvěčnil své myšlenky, kolem změny pravidel pro nováčky na lezecké stěně SmíchOFF. Co se změnilo? Nově jsou noví lezci povinni absolvovat prvotní kolečko s instruktorem, který nově příchozím vysvětlí layout stěny, jak se chovat a základní pravidla.

Proč byla nutná změna?

Jak asi hodně z vás ví, nemáme dobré mínění o Smíchovu. Jeden z důvodů pro negativní postoj je právě množství neřízených střel, které na stěně pobíhají a vedou ke zbytečným úrazům. Není neslýchané, že by na OFF jela sanitka kvůli opravdu marným chybám nováčků, kterým nikdo neukázal jak na to.

Ano, je pochopitelné že stěna nemůže na vše dohlédnout a při vstupu potvrzujeme že nenese za nás odpovědnost, ale stejně, hala co cílí na nové lezce to mohla mít podchycené.

Co změna pravidel na SmíchOFF obnáší?

Nás, kteří na stěně byli, se změna pravidel dotkne spíš z druhé ruky. Nové lezce čeká tour-de-OFF s instruktorem, který jim stěnu představí. Co to znamená v praxi (snad)? Méně zmatených lidí, větší uvědomění si pravidel chování na stěně, ale zejména větší povědomí o bezpečnosti lezení!

S trošičkou štěstí tato malá změna sníží počet zranění ke kterým na stěně dochází a zároveň zvýší pocit bezpečí pro pravidelné lezce!

Co ostatní stěny?

Změna pravidel na SmíchOFFě se může samozřejmě propsat do ostatních stěn. Zejména pak těch, kde je vysoká lezecká stěna se samonavijákem (jako Ruzyně), ale i bez (BigWall, 13tka, Jungle…).
Pro stěny je to další zátěž, jelikož většina nemá instruktory, kteří plonkově sedí a čekají na nově příchozí. Zároveň k nim nechodí davy nováčků, které je potřeba zacvičit.
Asi těžko si dovedeme představit, že by např. na BigWallu ukazovali každému nováčkovi rozložení stěny.

To, co ale OFF udělal je krok směrem k západnímu stylu bezpečnosti, kdy každý nový lezec musí prokázat, že je schopen se bezpečně pohybovat na stěně a ostatní neohrozit! Něco, co na OFFu opravdu chybělo.

Takže?

Za nás (nebo mě) tu, je tento krok rozhodně učiněn správným směrem! Přidá to sice práci instrům na stěně, ale pokud to zajistí větší bezpečí pro lidi – jak lezoucí tak ne – a bude se podílet na správné lezecké metodice a přístupu k sportu, je to jedině dobře.

Nebojíme se toho, že by se OFFu tato nová změna pravidel nevyplatila. Spíše je tu otázka, které stěny by ji měli přijmout a do jaké míry. Ne, není otázka „jestli“ by jí měli přijmout. Prokázání se základními dovednostmi v lezení totiž není rozhodně něco k zahození!!

Autor