Viktoriia Meshkova

NationalityRussia
Birthdate20.09.2000
Height161cm
Ape index—-
StyleLead
Biggest competitive successTrojnásobná mistryně Evropy 2020

Viktoria Meshkova je jedna ze dvou ruských žen a třetí členka tří členného týmu, který bude soutěžit v Tokiu o olympijské medaile. Meshkova se kvalifikovala později než její krajanka Iuliia Kaplin. Je však mladší a více všeobecně zaměřená lezkyně, než její krajanka (ta je expertkou na rychlostní lezení).

Career

Kdy Viktoriia začala lézt není známo. Na mezinárodní závodní scéně se ale prvně objevila v roce 2014 (ve 14. letech) na mistrovství světa v lezení na obtížnost v Edinburghu kde se umístila na desátém místě. Od toho momentu jsme mohli vidět lezkyni se jménem „Viktoriia Meshkova“ vyšitým na zádech na skoro každých závodech. Mezi juniory se celkem čtyřikrát umístila na pódiu, nikdy však se zlatem.

Dospělá divize pro Viktorii nebyla až tak úspěšná. Mezinárodně se zatím drží na 39. postu v boulderingu a 35. postu v lezení na obtížnost. Lezení na rychlost je její nejslabší disciplína a drží zde 59. místo. Jak to však bývá, na každého čeká v budoucnosti zlom. Pro Meshkovou přišel v roce 2020 na mistrovství Evropy. Zde, získala tři ze čtyř zlatých medailí. Zdominovala lezení na obtížnost, boulderingu i kombinaci. Výkon, který je velmi zřídka viděn i od lezců jako je Akiyo Noguchi, Adam Ondra or Janja Garnbret.

Viktoriia Meshkova a Tokio 2021

Viktoriia Meshkova není ideální kandidát na olympijské zlato. Je to solidní kombinovaná lezkyně, ale jak může být známo z jejího dosavadního skóre a medailových postů, s favoritkami jako je Akiyo Noguchi a Shauna Coxsey a se nemůže úplně měřit. Cílem Viktoriie by mělo být porazit své vrstevnice a umístit se co nejlépe v první desítce. Takto by jejími hlavními rivalkami byly Rabutou, Krampl, Yip and Roger. Jde často o lepší lezkyně v jedné disciplíně, kdežto Viktoriia je spíše kombinovanou atletkou. Tento fakt by ji mohl posunout výše ve finálním žebříčku.

Hlavní tréninkovou disciplínou pro tuto ruskou lezkyni byla nejspíše rychlost (jako u mnoha atletů). Má však na své straně jednu zásadní výhodu. Tou je Iuliia Kaplin, která je jednou z nejlepších rychlostních lezkyň světa. S její spoluprací by se Viktoriia mohla dostat na dobré pozice v rychlosti a z těch následně těžit.

European Championship 2020CombinationGold
European Championship 2020BoulderingGold
European Championship 2020LeadGold
World youth championship 2018BoulderingSilver
Evropské mistrovství 2020: Lead finále
Social networks: