Lezecká oblast: Urban bouldering Praha

Urban bouldering, neboli buildering Praha je lezení na mnoha různých strukturách a místech napříč hlavním městem. Hlavní lezecké oblasti v Praze jsou Náplavka, Mosty na Vltavě a Buildering skrz Prahu. Náplavka se skládá z Rašínova, Dvořákova Smíchovského nábřeží. Mosty jsou primárně Trojský and Barikádníků a buildering v Praze se rozesetý po celém městě, včetně jednotlivých ostrovů.

History

Urban bouldering Praha je nový fenomén, který se postupně rozrůstá. Velkou zásluhu na proliferaci tohoto druhu lezení má Rafiki Urban boulder závody a Covid-19, který nás všechny na hrstku let spoutal do měst. Rafiki stále pravidelně pořádá Street boulder contest v Ústí nad Orlicí.

Pravidla lezení

Pravidla lezení týkající se urban boulderingu jsou o něco více komplikovaná, než pravidla lezení na skalách. Jde o kombinaci slušného chování, lezecké etiky a pravidel chování na veřejných prostranstvích. Je nutné si pamatovat, že se smí lézt jen na veřejných místech a ne na soukromých objektech. Nic z toho, po čem lezeme není primárně určeno k lezení, tudíž je nutné po sobě zahladit maximum stop! Spolu s tím je možné, že na lezce bude přivolána ostraha, či policie. V těch případech je potřeba zachovat klid a chovat se slušně. Policisté bývají velice otevření a chápající k lezcům (pokud jsou slušní).

Sektory: Urban bouldering Praha

A driftwood

Lezení na Náplavce se odehrává na sérii sérii nábřeží, které tvoří Pražskou Náplavku. Hlavními sektory jsou Smíchovská náplavka, Dvořákovo a Rašínovo nábřeží. Leze se na kamenných blocích a lezení je plotnovité, po malých lištách. Dopadiště je rovné a dobré. Na většinu cest stačí jedna bouldermatka a kartáček. Přezuvky jsou doporučené kvůli střepům a špíně.

Vltavské Mosty

Na mostech po Praze se leze už od roku 2000. Nejvíce cest je kolem mostu Barikádníků. Cesty na mostech jsou špinavější, než Náplavka. Stejně tak to platí o dopadištích, která jsou často špinavá a od ptačího trusu. Při lezení na mostech je ale menší důraz na čistotu a korektní chování, než na zbytku sektorů po Praze.

Letná (Stalin)

Na Letné se dá lézt po stěnách pod metronomem, tzv. Stalinem. Cesty jsou na kamenných blocích, podobných těm, ze kterých je břeh Náplavky. Lezení je zatím celkem lehké, po hraných nebo dobrých lištách a koutech. Stěny jsou posprejované, což mění přilnavost gumy a dává lezení trošku jiný nádech. Vhodné pro začátečníky do urban boulderingu.

Stromovka

V pražské Stromovce existuje hrstka cest na jednom z železničních mostů. Most je z kamenných bloků, zalitých šutrů a pískovcových cihel. Je to tedy mix mezi ostrými lištami, hranami a sypkým pískem. Není to okolo nijak hygienické, cesty jsou špinavé a nijak těžké. Vzhledem k tomu, na čem se leze jsou bez výlezu.

Buildering Praha

Po Praze je několik sektorů, na kterých se leze ve stylu urban boulderingu. Leze se kolem stanice metra Vltavská, na ostrovech na Vltavě, ve Stromovce a na několika dalších místech. Buildering v Praze je velice různorodý a stále se plní. Dopadiště i styl lezení se markantně liší kus od kusu. Co je ale stejné, je nutnost držet výše napsaná „pravidla“ lezení a slušné chování pro pohyb ve veřejných prostorách.

Autor