Jak se starat o lano

Lano je základní výbava každého sportovkáře, pískaře a tradaře. Téma jak se starat o lano je často diskutované. Rozhodně častější než jak se starat o bouldermatky nebo boty. Každý si jsme vědom toho jak je tento kus výbavy důležitý. Takže o co jde? Zejména skladování, mytí, inspekci a případné úpravy a používání.

Pohozené lano, Řež

Druhy lan a zacházení…

Druhů lan je několik – podle stylu lezení, tloušťky, opletu…. . O každé se stará o trošičku jinak, základ je ale stejný. Pokud máte speciální lano, jako např. dvojče nebo na alpské túry, je možné že si bude žádat speciální zacházení. Zde budeme ale řešit jen všeobecné praktiky, takže co se týče speciálních kusů, doporučujeme se obrátit na výrobce popř. příbalovou informaci u lana samotného.

Co lanu vadí?

Lanu, stejně jako hodně lezeckého vybavení, vadí hned několik věcí, když je jim vystaveno dlouho. Těmi jsou:
1. Vlhko – lano trouchniví a může hnít
2. Přímé světlo – přímé UV paprsky degradují oplet lana
3. Bordel – špinavé (až zasrané lano) nedrží tak dobře, jako čisté a udržované lano

Skladování

Všechen lezecký materiál se v ideálním případě skladuje podobně. V suchu tmě a čistotě. Pro lano zejména platí toto pravidlo.
Pokud máte hafo prostoru, vyplatí se alokovat jednu skříň (nebo její část) na skladování lezeckého materiálu. Něco, kde můžou věci v klidu viset, nebude se na ně prášit a téct. Alternativně se dají také pověsit na zeď do tmavší místnosti (mám to tak já).
Pokud nemáte tolik místa, tak uzavíratelná krabice z plastu strčená pod postel nebo gauč je výborný způsob. Rozhodně se ale chceme vyvarovat skladování všeho v jednom batohu.

Mytí

Při řešení toho, jak se starat o lano, se vždy dostaneme k mytí špagátu. Otázky jako „může do pračky“, „můžu použít savo“ atd. nejsou neobvyklé. Odpověď na většinu z nich je NEE!

Pračka?

Lano do pračky nepatří. Proč? Protože v pračce dochází k oděrkám a degradaci opletu lana, což opravdu není něco, co bychom chtěli! Takže ve zkratce, do pračky lano NE.
Jediný scénář, kdy lano do pračky může, je když se do ní dá ve spešl síti, která je dělaná na to, aby se v ni oblečení (nebo lano) co nejméně třelo. Pokud ale nejste příslušníci AČR nebo IZS a tuto síť jste nefasovali, nemá asi cenu si ji kvůli tomuto experimentu kupovat.

Saponáty?

Saponáty, savo, mycí prostředky nebo cokoliv co se používá na mytí a dezinfekci je jasné NEEEE. Tyto prostředky – jak asi uhádnete – degradují oplet ve velkém. Čím větší žíravina, tím větší NE. Co se použít může, je jarová voda nebo rozředěné mýdlo. Většinou ale stačí opravdu jen teplá voda a hadřík.

Jak teda?

Mytí lana je snazší, než se může zdát. Opravdu stačí ho důkladně umýt v ruce. Doporučujeme ve vaně nebo sprcháči, pod vlažnou vodou. Lano stačí vlastně jen vymáchat, protáhnout mezi prsty a pak nechat vysušit. Ne na slunci, ne na topení. Vlastním přičiněním.

Inspekce

Pravidelná kontrola lana je základ správného starání se o špagát. Pokud totiž nevíte jak na tom vaše lano je, asi těžko se o něj budete nějak více starat. Inspekce je dvojí – kontrola stavu opletu (jestli se netřepí, nemá záděrky netrhá se atd.) a kontrola stavu vnitřku. Jestli není někde narušen (drží tvar při zmáčknutí).

Používání (rope management)

Rope management se nesmí v otázce „jak se starat o lano“ zanedbat. Jak se k lanu chováte, jak ho transportujete a v jakých sračkách ho válíte je důležité! K lanu bystě měli v ideálním případě mít plachtu nebo celtu, aby se neválelo na zemi v prachu a zbytečně se nešpinilo.
Nosit smotané, ne poházené v batohu, před použitím přemotat. Jak pro kontrolu, tak aby se zamezilo uzlování.

Dobré jsou pro tento účel buďto levné plachty ze stavebnictví nebo speciální batohy a tašky pro transport lana (a nejsou ani tak drahé).

Ideální stav

Ideální stav je mít speciální místo, kde lano skladovat. V nejlepším případě je to suché, čisté a tmavé místo, kde lano visí. Máte lano pravidelně kontrolované a víte, že není poničené a že oplet i střed drží.
Když s lanem lezete tak máte přehled o tom, kolik velkých pádů lano chytilo. Máte také celtu nebo tašku, ve které lano nosíte aby se zbytečně nezasralo a v neposlední řadě se ke svému špagátu chováte tak, jak se má.

Kolem a kolem…

Lano je důležitý kus výbavy a hodně z nás podceňuje to, jak se starat o lano. Zbytečně ho mácháme v prachu a hlíně a málo ho kontrolujeme. Je to protože jen zřídka na to někdo dojede. Přesto to za to ale nestojí a pravidelné kontroly, skladování a starání se o lano nejsou ani tak náročné. Jednou za pár měsíců (podle používání) lano zkouknout, umýt a vyčistit nás tolik nestojí. Starat o něj stejně tak, jako se staráme o kůži nebo o lezky je totiž součást našeho sportu.

Autor